×

Milliardinvestering på Femern presser politikere

16.04.2018

To professorer advarer om, at politikerne bag Femern er præget af deres egen milliardsatsning, når der skal fremover træffes beslutninger om danmarkshistoriens største anlægsprojekt, skriver Jyllands-Posten.

Når politikerne først har investeret over 4,6 mia. kr. i Femern-projektet, er der en overvejende risiko for, at de vil gå ekstra langt for at få projektet gennemført, uanset hvor rationelt det er. Sådan lyder det fra to professorer med speciale i økonomistyring og offentlig forvaltning, skriver Jyllands-Posten.

»Problemstillingen i den politiske verden er, at hvis man har brugt et pænt stort milliardbeløb på noget, som efterfølgende viser sig at være en dårlig idé, så har man jo spildt pengene. Og det vil jo blive opfattet temmelig skandaløst. Så det giver en politisk binding, hvor man har svært ved at omgøre beslutningen. Man har en tendens til at løbe linen ud,« siger Per Nikolaj Bukh, professor ved Aalborg Universitet.

Udmeldingen kommer efter, at Jyllands-Posten har regnet sig frem til, at politikerne når at investere 4,6-5,2 mia. kr. i Femern-projektet, før en endelig tysk godkendelse, der ventes at lande i 2020.


Ønsketænkning

Per Nikolaj Bukh fortæller, at den beslutningsmæssige skævvridning er velbeskrevet i litteraturen.

»Det klassiske eksempel er, hvis en direktør i en virksomhed kommer med en idé og investerer mange penge i den. I den situation bliver direktøren tilbøjelig til at ignorere alle faresignaler om, at idéen kan være dårlig. Man bliver simpelthen påvirket af ønsketænkning, og det påvirker beslutningerne. Det er i en nøddeskal den fare, man står over for med Femernprojektet,« siger Per Nikolaj Bukh.


Forkert vej at gå

Han bakkes op af professor i offentlig forvaltning Bent Greve fra RUC. Bent Greve er i udgangspunktet tilhænger af idéen om en fast forbindelse til Femern, men han er ikke begejstret for, at man har brugt så mange penge, før projektet er 100 pct. sikkert.

»Når politikerne først har brugt tilstrækkelig mange penge på et projekt, så risikerer man hurtigt at komme til at bruge endnu flere penge for at få projektet gennemført. Man vil meget nødig stå i en situation, hvor pengene er spildt,« siger Bent Greve.

I marts besluttede forligskredsen med transportminister Ole Birk Olesen (LA) i spidsen at fremrykke investeringer for 320 mio. kr., som bl. a. skal bruges på arkæologiske undersøgelser og byggemodning af produktionsområdet på Lolland, skriver avisen.

Det er ifølge Bent Greve en forkert vej at gå.

»Det fornuftige vil være at vente til afgørelsen og kun bruge penge på det datamateriale, som skal leveres i forbindelse med godkendelsesprocessen. Når der så er truffet en afgørelse, kan man gå videre med projektet,« siger han.