×

Lolland-Falster skal gribe chancen for en lys fremtid

14.05.2018

Formand for erhvervsorganisationen DI Lolland-Falster opfordrer til fælles indsats for at udnytte de kommende års store muligheder, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

-Det går godt. Og vi står med en fremtid med meget store muligheder -hvis vi vel at mærke forstår at udnytte dem.

Sådan lyder budskabet fra erhvervsorganisationen DI Lolland-Falster, hvor formand Allan Holstner Schmidt på foreningens erhvervstræf på Engestofte Gods i går slog den absolut optimistiske tone an -med en løftet pegefinger, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

-Vi står foran historisk store investeringer i bandt andet Storstrømsbro og Femern-forbindelse. Lolland-Falster kan få stor glæde af infrastruktur-projekterne.

Men vi skal altså selv sørge for at udnytte chancerne bedst muligt, sagde DI-formanden.

Femern-forbindelsen har været både det store håb og det store tvivlspørgsmål i en lang årrække. Men Allan Holstener Schmidt hæfter sig ved, at Daniel Günther, ministerpræsident i Schleswig-Holstein, nu garanterer, at arbejdet med tunnelen kommer i gang i 2020. Og branchedirektør Michael Svane, DI, var i øvrigt ikke bange for at udstede en " Femern-garanti" til byggestart 2020.

-Det er et projekt til 55 milliarder kroner. Dertil kommer ny Storstrømsbro til fire milliarder kroner -og det selvfølgelig mindre men trafikalt vigtige projekt med udbygning af rute 9. Samlet set er det investeringer i infrastruktur, som andre egne af Danmark kun kan drømme om, sagde DI-formanden.

Han mener, at landsdelen i øjeblikket er inde i en absolut positiv udvikling -og at der kan vente meget mere forude med Lolland-Falster centralt placeret mellem metropolerne Hamborg og København, skriver avisen.


700 nye job

-Den største udfordring lige nu for virksomhederne i landsdelen er at få fat i de dygtige medarbejdere, de har brug for. Baggrunden er den positive, at vores lokale erhvervsliv ansætter stadigt flere. På bare tre år er der kommet 700 flere i job i Lolland-Falsters firmaer, påpegede Allan Holstener Schmidt.

-Med bedre veje og forbindelser vil det blive lettere for os at tiltrække medarbejdere, og det er afgørende for, at virksomhederne kan fortsætte den positive udvikling. Men ny infrastruktur kan ikke alene hjælpe med at tiltrække medarbejdere. Det gælder også nye virksomheder. Vores centrale placering gør Lolland-Falster til et attraktivt sted at drive virksomhed.

Jeg tror, at både danske og internationale firmaer vil kigge mod vores område, så snart Femern-forbindelsen får grønt lys. Også her skal vi gribe de nye muligheder og gøre en målrettet indsats for at tiltrække nye firmaer, understreger han.


Uddannelse

Infrastruktur og arbejdskraft var hovedtemaerne for erhvervstræffet. Og direktør Kent Damsgaard, DI, kom også ind på udfordringen -nationalt og lokalt.

-Ser vi på Lolland-Falster har fire ud af 10 søgt forgæves efter kvalificerede medarbejdere. Lige nu har vi også en situation, hvor det går godt i vores nabolande -så mange udlændinge rejser hjem. Der er brug for politiske initiativer. Og vi bør undgå, at det bliver en ideologisk, partipolitisk debat. Vi skal have flygtninge og indvandrere ind på abejdsmarkedet. Vi skal have unge kontanthjælpsmodtagere ud i job. Og vi skal have lettere adgang til at rekruttere dygtige udlændinge, sagde DI-direktøren.

Han pegede også på behovet for uddannelse og praktikpladser.

-Lolland-Falster har den erhvervsmæssigt særlige situation, at omkring havlvdelen af de beskæftigede er faglærte. Der bliver meget markant mangel, fastslog han.

Allan Holstener Schmidt hæfter sig ved de markante dyk i søgetallene til de faglige uddannelser på eksempelvis Celf de senere år.

-Søgningen til uddannelserne er afgørende for vores virksomheder. Udviklingen er bekymrende og alvorlig, konstaterede han.