×

Mere samarbejde langs Femern-forbindelsen

24.05.2018

Selv om Hamborgs borgmester på mandag underskriver en hensigtserklæring om et øget samarbejde med Øresundsregionen, vil det ikke ske på bekostning af Jylland, vurderer IHK i Flensborg, skriver Flensborg Avis.

Når Hamborgs nye borgmester, Peter Tschentscher (SPD), på mandag ved konferencen »Fehmarnbelt Days« i Malmø undertegner en hensigtserklæring (»Letter of Intent« ) om et tættere samarbejde mellem den såkaldte Metropolregion Hamborg og Øresundsregionen omkring København og Malmø, skyldes det ikke, at den såkaldte Jyllands-rute fremover har mindre interesse for hamborgerne end hidtil.

Det vurderer stedfortrædende direktør i Industri- og Handelskammeret i Flensborg, Ulrich Spitzer.

Han mener, at det snarere er forsinkelserne ved Femern-tunnelen, der gør, at man netop nu melder sig til orde for at give nye impulser til det omstridte projekt, skriver Flensborg Avis.


Der er brug for begge ruter

- Vi oplever fra tid til anden, at Hamborg skifter fokus. Lige nu er det Femern-forbindelsen, man kigger nærmere på, men det er ikke ensbetydende med at vise desinteresse for Jyllands-ruten, siger Ulrich Spitzer.

Når man taler om Hamborg som region, er det samtidig forståeligt, at interessen retter sig mod en anden storbyregion, altså Øresundsregionen, for her har Jylland ikke så meget at byde på, mener han.

- Det er heller ikke et spørgsmål om enten-eller. Med den stigende trafik har vi alligevel brug for begge ruter. Mange lastbiler krydser i dag den landfaste dansk-tyske grænse, uden at de leverer eller henter varer i området. De skaber altså ingen værdier her, men kører bare igennem. Så skal vi være taknemmelige for, hvis de fremover tager ruten over Femern og ikke længere belaster vores veje, siger Ulrich Spitzer.

- Jylland er stadig et vækstområde, og så længe det er sådan, vil der også blive investeret her. Det ser man ikke mindst i det faktum, at den nye bro over Kielerkanalen bliver sekssporet. Det går her, som det skal, og derfor er der for tiden ingen grund til at melde sig til orde med blik på Jyllands-ruten, siger han.


Nyt projekt på vej

Pressetalskvinden for Metropolregionen Hamborg, Marion Köhler, bekræfter Spitzers vurdering, men indrømmer, at der på det seneste er blevet mere stille om samarbejdet omkring Jyllands-ruten. Det skyldes til dels, at det såkaldte Projektpartnerskab Nord er udløbet, og dels, at et nyt samarbejdsprogram, »Northern Connection« , ikke rigtig er kommet i gang endnu. Programmet skal ifølge Marion Köhler blandt andet undersøge, hvordan nationale clustre kan samarbejde hen over grænserne for blandt andet at finde svar på energi- og miljøspørgsmål, skriver avisen.

- Dette projekt vil styrke forbindelserne mellem Nordtyskland og Jylland, siger Marion Köhler.

Undersøgelsen er dog ikke startet endnu, siger hun. I øvrigt har man i Hamborg ikke glemt, at 75 procent af de forarbejdende danske erhverv er placeret i Jylland.

At den nævnte hensigtserklæring skal underskrives netop nu, skal ifølge Marion Köhler ikke forstås som signal for, at Hamborg fremover satser mere på Femern-ruten. Erklæringen har været undervejs i et helt år og skulle oprindeligt underskrives af den nu forhenværende borgmester Olaf Schulz. Det måtte dog flere gange udskydes. Derfor syntes arrangørerne af Fehmarnbelt Days, at det vil pynte på konferencen at gennemføre ceremonien nu, skriver Flensborg Avis.

Det er fjerde gang, Fehmarnbelt Days gennemføres. Konferencen finder sted hvert andet år og har før gæstet Lübeck, København og Hamborg. Der er cirka 600 deltagere, som repræsenterer erhvervslivet, politik, forvaltning og kultur.

Metropolregionen Hamborg dækker et område i Nordtyskland fra Kreis Cuxhaven i vest til Kreis Ludwigslust-Parchim i øst og fra Heidekreis i syd til Ditmarsken og Femern i nord med i alt 5,3 millioner mennesker, mens Øresundsregionen dækker Skåne, Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm med cirka fire millioner indbyggere, skriver avisen.