×

Många skeptiska till självkörande bilar

07.11.2018

Vi får ofta höra att självkörande bilar är framtidens melodi. Men frågan är om svenskarna är redo. En undersökning visar att allmänheten är skeptisk, skrivar svt.se.

Undersökningen är gjord av Novus på beställning av mässan Logistik och transport som slog upp portarna på svenska mässan idag.

Av drygt 1 000 tillfrågade svarar över hälften, 53 procent, att det känns osäkert med självkörande bilar. Kvinnor är mer skeptiska än män och allra mest positiva är yngre personer, skrivar svt.se.

Få vill ha självkörande bil

– Jag tror det är en sund inställning. Ny teknik innebär alltid risker så man ska vara försiktig. Men branschen har också kommit ganska långt, säger Ola Benderius, forskningsassistent på Chalmers med fokus på självkörande system.

Bland dem mellan 18-29 år var det bara drygt 20 procent som tycker att fordonen känns osäkra.

Majoriteten är dock skeptisk och bara en person av fyra bland de tillfrågade skulle vilja ha ett självkörande fordon.

Mänskliga faktorn

En fördel som ofta framhålls från branschen är att självkörande bilar skulle kunna ta bort den mänskliga faktorn. Men innan det kan bli verklighet har tekniken mycket att lära av just människor, menar Benderius. Framförallt i stadstrafik.

– Det finns statistik som visar att om en person ska vara med om en allvarlig olycka så måste man köra konstant uppemot 380 år i snitt. Det pekar ju på att människan är extremt bra på att undvika farliga situationer. Det är svårt att få ett tekniskt system att kunna hantera alla olika situationer som snö eller kraftigt regn.

Till en början är det främst inom kommersiell trafik som tekniken är mest intressant.

– Det är där det finns en ekonomisk vinning. Så det är ganska naturligt att man börjar med godstransport och kollektivtrafik och sen går över till personbilarna, säger Ola Benderius.

”Finns mycket kvar att göra”

Fredrik von Corswant, föreståndare vid Chalmers fordonsforskningslabb tror att det dröjer två-tre år innan det finns bilar som kan köra själva på motorvägen, men med en förare bakom ratten som kan ta över vid vissa situationer.

– Helt självkörande bilar i stadstrafik, som är den svåraste miljön, kommer ta mycket längre tid. Hur lång tid är svårt att säga eftersom utvecklingen går snabbt framåt, säger han.

Ibland är det lätt att få känslan att självkörande bilar är alldeles runt hörnet?

– Alla biltillverkare och leverantörer är måna om att visa att de ligger långt framme. Men det finns också mycket kvar att göra innan man helt vågar lita på en självkörande bil, säger han.