×

Togtrafikken på Østre linje øker: – Dette er kraftig skyts i kampen for å bli prioritert

07.11.2018

Stappfulle tog og forsinkelser er hverdagen Mandag denne uken slapp NSB ferske tall som viser at 600.000 flere passasjerer tog toget på Østfoldbanen i løpet av årets åtte første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Smaalenenes Avis.

Stappfulle tog og forsinkelser er hverdagen. Mandag denne uken slapp NSB ferske tall som viser at 600.000 flere passasjerer tog toget på Østfoldbanen i løpet av årets åtte første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

I tillegg viser tallene at den største økningen skjedde på strekningen Skøyen–Mysen–Rakkestad, eller Østre linje. Der var det 16,4 prosent flere kunder de åtte første månedene i 2018, sammenlignet med 2017. Totalt er det registrert 1.274.920 passasjerer i perioden, skriver Smaalenenes Avis.

Denne økningen til tross, så er realiteten for passasjerer på Østre linje ofte stappfulle tog, spesielt i rushtiden. I tillegg har det vært en langvarig kamp for å få koblet Østre linje på en planfri påkobling inn på den nye Follobanen når den åpner.

Nylig måtte den høygravide Hobøl-kvinnen Marit Emilie sitte på gulvet på vei hjem fra jobb i Oslo på grunn av stappfullt tog.


Vil ha flere innsatstog

Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) er Østre linjes representant i Jernbaneforum Øst. Han mener passasjertallene er nyttig skyts i arbeidet med å få prioritert den aktuelle strekningen.

– Flere innsatstog (halvtimes avganger) på morgenen og ettermiddagen, starte planlegging av krysningsspor mellom stasjonene (også viktig for gods) og utvikling knutepunktene (med samordning buss, og flere p-plasser), er noen av kravene Unaas lister opp på vegne av Østre linje.

BRENNER FOR TOG: Erik Unaas på togtur på Østre linje inn til Oslo tirsdag denne uken, sammen med Trøgstad-ordfører Saxe Frøshaug (Sp), Spydeberg-ordfører Petter Schou (H) og Aremarks ordfører Geir Aarbu (Sp). Foto: Privat

Unaas vil ha økning til minst fire halvtimes avganger både morgen og ettermiddag.

– Responsen fra jernbanemyndighetene på dette er at de forstår situasjonen, men de skylder på dårlig sporkapasitet på Østre linje. Det mener jeg er feil og skyldes kunnskapsløshet. Kan man kjøre ekstra avganger midt i den verste rushen så kan man gjøre det også på senere tidspunkter. Man har også nok togsett til å klare dette, påpeker han.


Bra å ha tall i ryggen

Unaas er dessuten rimelig trygg på at spor og planfrie påkoblinger på Follobanen nord og sør for Ski stasjon kommer på plass.

– Det kan bety en reisetid på 49 minutter fra Mysen og 39 minutter fra Askim til Oslo S om 6–7 år. Jeg er optimist på vegne av Indre Østfold, fortsetter han.

Eidsberg-ordføreren skal i møte i Jernbaneforum Øst fredag denne uken.

Der treffer jeg representanter både fra Bane Nor, NSB, Jernbanedirektoratet, NHO og LO, og dit blir er knallbra å ha med seg tall som viser den enorme trafikkveksten på Østfoldbanens Østre linje, sier han.

Unaas ser også at ordførere og politikere i Ski og Follo nå hiver seg mer på når det gjelder Østre linje.

– De ser at dette også berører dem da de har stasjoner på strekningen. Vi må få opp trykket. Det er de som er ivrigst i disse spørsmålene som vinner på sikt, sier han.