×

SD kan avgöra om tre zoner i kollektivtrafiken

12.11.2018

Det grönblå styret har förlorat sin majoritet i valet, men kan ändå få igenom sitt förslag om tre zoner i kollektivtrafiken – med stöd av Sverigedemokraterna, enligt Västgöta-Bladet.

Förslaget att skapa tre zoner i kollektivtrafiken istället för över 70 återremitterades på det sista regionfullmäktigemötet förra mandatperioden. Endast en tredjedel av rösterna krävs för detta och det var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som till regionstyrets Ulrika Fricks (MP) stora besvikelse genomdrev detta, skriver tidningen.

Efter en snabb behandling i en beredning med representanter för kommunerna återkommer nu ärendet till regionstyrelsen på tisdag och fullmäktige i slutet på november. Socialdemokraterna hade velat se en mer rejäl remissomgång och har stöd av Vänsterpartiet för denna uppfattning.

– Vi är i grunden inte negativa till tre zoner, men det vi diskuterat är vad som händer med prissättningen. Jag tycker också att återremissen skedde snabbt och när den styrande ledningen nu inte har majoritet bör man diskutera med oss i oppositionen kring stora viktiga frågor. Det hade varit smakligt om man gjort det innan man skyndat på processen, säger Jan Alexandersson (V), ersättare i regionstyrelsen.

Vänsterpartiet har ännu inte bestämt hur de ska ställa sig när ärendet nu kommer upp i regionstyrelsen och fullmäktige, utan ska ha diskussioner med Socialdemokraterna om detta.

Till skillnad från innan valet kan en enad opposition stoppa förslag från det grönblå styret, som tappat sin majoritet. Men Sverigedemokraterna gav sitt stöd till trezons-förslaget sist och är fortsatt positiva enligt Magnus Harjapää (SD), ersättare i regionstyrelsen.

Om S och V fortsatt motsätter sig det grönblå förslaget för tre zoner kan det alltså gå igenom med stöd av SD. Centerpartiets regionråd Kristina Jonäng har tidigare uttryckt att hon föredrar dialog med Socialdemokraterna för att nå majoritet i regionfullmäktige och att hon har svårt att se att det skulle uppkomma situationer där de lutar sig åt SD, skrivar Västgöta-Bladet.

Att få igenom sin politik med stöd av SD är däremot inget som bekymrar Johnny Magnusson (M).

– Det där är strunt. De är röstberättigade och väljarna har gett dem mandaten. Jag tänker inte avsäga mig deras stöd. S och V får gärna rösta på våra förslag också, säger han.