×

NSB slo Go-Ahead på 12 av 15 kvalitetspunkter

20.11.2018

Kvalitet skulle telle mest og NSB gruset Go-Ahead. Men i et møte klarte britene likevel å overbevise Jernbanedirektoratet om at de ville gjøre det best på Sørlandsbanen, skriver Aftenposten.

Hvordan kan man vinne en jernbanekonkurranse når man er bedre enn «hjemmelaget» på kun ett av 15 punkter?

Sist uke fikk Aftenposten tilsendt resultatene fra finalerunden om Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen, mellom NSB, svenske SJ og britiske Go-Ahead.

Jernbanedirektoratet har vært krystallklare på at kvalitet og hensyn til ansatte skulle telle mest, pris minst. Men som Klassekampen meldte i helgen, var det ikke Go-Ahead, som vant finalerunden, som var best på kvalitet. De var dårligst.

I finalerunden ble alle målt på 15 punkter der høyeste score var 10 poeng. De tok for seg alt fra punktlighet og vedlikehold til planer for å gi kundene et bedre tilbud, forholdet til ansatte og sikkerhet.

Her er NSBs minst fornøyde passasjerer: Det hender vi må presse oss på!


Slått på punkt etter punkt

Aftenpostens gjennomgang viser at NSB er bedre enn Go-Ahead på 12 av 15 punkter. På to punkter ligger de likt. På ett kriterium, ett av tre for «leverandørens tilgjengelighet for kunden», er Go-Ahead best.

For ett kriterium oppnår Go-Ahead 9 poeng, identisk med NSB og SJ.

NSB oppnår 9 eller mer på fire punkter, SJ på fem.

På seks punkter er Go-Ahead nede på 7-tallet.

SJs dårligste resultat er 8 blank, NSB er på 7-tallet på ett punkt.

På spørsmål om hvordan de kunne vinne når de ble slått på nesten alle kvalitetskriterier, svarer Cathrine Elgin i Go-Ahead at forskjellene mellom selskapene var minimale.

– Tallverdiene viser at alle tre ligger i toppsjiktet på kvalitet, sier hun.

Robert Myhre, partner i DLA Piper Advokatfirma og en av Norges ledende eksperter på offentlige anskaffelser, protesterer imidlertid på at forskjellene er minimale.

– For meg er det åpenbart at selskapene ikke kommer likt ut, sier han.

– Jeg vil si at forskjellene er ganske store, selv om det i utgangspunktet kan være vanskelig å se forskjell på tilbydere nettopp når det gjelder kvalitet. Det kan også være at det kriteriet der Go-Ahead kom best ut, er viktigere enn andre, sier Myhre.


Har skreddersydd et opplegg for norske forhold

– Jeg kan ikke uttale meg om Myhres mening, sier Cathrine Elgin.

– Direktoratet sier at forskjellene er minimale, selv om vi ser at vi scorer dårligere en NSB og SJ på beskrivelser av kvalitet. Så hører det med at de to selskapene har betydelig erfaring med å lage anbud for linjer i Norden. Selv bygger vi et norsk selskap fra bunnen av, sier hun.

– Betyr det at disse løsningene ikke er prøvd ut?

– Flere av oss har erfaring fra NSB, Gjøvikbanen og Flytoget. Vi har tatt det beste fra disse organisasjonene, brukt bred erfaring fra Storbritannia og skreddersydd et godt opplegg for norske forhold, sier Elgin.

Toghistorien begynte med britene. Men blir Sørlandsbanen nå bedre?


I møte med et skeptisk direktorat

Aftenposten har også fått oversendt et referat fra et møte mellom Jernbanedirektoratets anbudsledelse og Go-Ahead den 3. oktober.

Her fremgår det at direktoratet gjentatte ganger spør hvordan Go-Ahead kan komme frem til de ulike regnestykkene, ikke minst om kundegrunnlag og inntjening.

– Hva skjedde?

– I praksis handlet det om at direktoratet manglet kunnskap om hvordan beregningene var gjort. Men metodene er anerkjente, og dette ble avklart under møtet, sier Elgin.

Jernbanedirektoratet har ikke besvart Aftenpostens anmodning om kommentar.

Selskapet som leier ut tog til NSB: Norge trenger 150 nye tog.


NSB: Dyp skuffelse – og glede

Sjef for NSB, Geir Isaksen, sier at ansatte er dypt skuffet over at de ikke vant, men også at det er glede over at de leverte et tilbud som var konkurransedyktig på kvalitet og pris.

– Hvordan kan dere bli slått når dere er best på 12 av 15 kvalitetspunkter?

– Direktoratets formelle begrunnelse er at vi sto ganske likt på kvalitet, og at pris dermed blir utslagsgivende.