×

Greater Copenhagen sätter mobilitet och infrastruktur på dagordningen

22.11.2018

Greater Copenhagen står inför flera viktiga investeringar i ny infrastruktur, inte minst Fehmarn Bält-förbindelsen. (MyNewsdesk)

Bättre vägar, järnväg och fasta förbindelser ger nya möjligheter till tillväxt och utveckling, som regionen ska se till att utnyttja. Därför står infrastruktur överst på dagordningen när parterna i Greater Copenhagen samlas till politiskt toppmöte den 23 november.

Modern och välfungerande infrastruktur är avgörande för Greater Copenhagens utveckling och tillväxt, och vår region kan i ögonblicket se fram emot viktiga beslut om framtidens infrastruktur.

I Tyskland förväntas Fehmarn Bält-projektet få myndigheternas miljögodkännande, medan den svenska och danska staten är i gång med att genomföra en strategisk analys av en framtida fast förbindelse mellan Helsingør och Helsingborg. Samtidigt undersöks möjligheterna för en Öresundsmetro, och Københavns Lufthavn genomgår en omfattande expansion, så den får kapacitet till 40 miljoner passagerare årligen.

Greater Copenhagen ska vara tätt sammanlänkat internt och externt, för mobilitet och tillgänglighet är avgörande för ekonomisk framgång. Järnväg, väg och broar knyter människor och regioner tätare samman och skapar nya möjligheter för samarbete och utveckling.

Fehmarn är gamechanger

Därför har Greater Copenhagen-samarbetet i år valt att hålla sitt årliga politiska toppmöte i infrastrukturens tecken, säger Greater Copenhagen & Skåne Committee’s ordförande, Heino Knudsen:

”Den fasta förbindelsen under Fehmarn Bält blir en gamechanger för hela vår region, och det kommer den bli långt före förbindelsen står klar. För så snart byggandet går igång, börjar också verksamheter anpassa sig efter de möjligheter, tunneln kommer att skapa,” säger Heino Knudsen, som också är regionsrådsordförande för Region Sjælland.

Han tillägger att toppmötet ska fortsätta det arbete för bättre infrastruktur, som Greater Copenhagen inledde med antagandet av en gemensam trafikcharter 2016. Trafikchartern är en katalog över infrastruktur-projekt, som samarbetet önskar främja.

”I Greater Copenhagen arbetar vi aktivt för att säkra, att hela vår region får maximalt utbyte av ny infrastruktur, och det ska vårt toppmöte bidra till,” säger Heino Knudsen.

Drönarpiloter

Under toppmötet kommer Greater Copenhagens politiker och ledande ämbetsmän inte bara att diskutera framtidens infrastruktur, utan också nya teknik såsom förarlösa bilar och drönare. I pauserna kan toppmötets deltagare dessutom testa sina färdigheter som drönarpiloter och se utställningar om kommande infrastrukturprojekt i regionen.

Greater Copenhagen & Skåne Committee’s toppmöte 2018 äger rum den 23 november på Sørup Herregaard vid Ringsted.