×

Femern forlænger kontrakt for 18 mio. kr.

30.11.2018

Professor ser det som en stor sejr for selskabet, at man har fået forlænget den sidste af fire store kontrakter, skriver Jyllands Posten Erhverv.

Selskabet bag danmarkshistoriens største anlægsprojekt har efter otte måneders forhandlinger fået forlænget en nøglekontrakt for en ekstrabetaling på 18 mio. kr, skriver Jyllands Posten Erhverv.

Dermed har Femern A/ S fået ro omkring de vigtige entreprenørkontrakter på det stærkt forsinkede kæmpeprojekt.

»Det er en god aftale for begge parter. Den bidrager til fortsat stabilitet i planlægningen af Femern-projektet,« siger projektets tekniske direktør, Henrik Christensen.

Kontrakterne blev indgået i 2016 med en deadline, der betød, at tunnelbyggeriet skulle være i gang inden udgangen af 2019. Den tidsplan er skredet på grund af forsinkelser med den tyske godkendelse, og derfor var det afgørende for Femern A/ S at få forlænget kontrakterne, hvis ikke selskabet skulle miste kontrakterne og ud i en helt ny udbudsrunde.

Tre af de fire kontrakter blev forlænget i juni for 45 mio. kr., og efter yderligere fem måneders forhandlinger er man nu også i mål med den sidste. Det er en kontrakt med bl. a. de hollandske entreprenørfirmaer Boskalis og Van Oord Dredging, der er hyret til at udgrave den 18 kilometer lange tunnelrende mellem Rødbyhavn og Puttgarden.

Professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet er en af de eksperter, der tidligere advarede om, at Femern ville kunne komme til at betale dyrt for at forlænge kontrakterne.

Han vurderer, at det er en stor sejr for Femern, at selskabet kun skal betale en kompensation på 18 mio. kr.for at forlænge med et år.

»Det fremstår nærmest som et symbolsk beløb i den store sammenhæng. Det er vigtigt for Femern, at de slipper med en kompensation, som ikke rykker ved projektets samlede økonomi, og det er endnu vigtigere, at de indtil videre har fået lukket en meget væsentlig risiko for hele projektet,« siger Per Nikolaj Bukh.

Mens Femern A/ S har fået forlænget de fire kontrakter for i alt 63 mio. kr., er det stadig usikkert, hvor meget Femern skal betale entreprenørerne for ventetiden frem til og med 2019. Det fremgår af et fortroligt notat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, at entreprenørerne skal kompenseres for et beløb mellem 342 mio. kr. og 1,043 mia. kr. Femern kan ikke kommentere, hvor stor den endelige kompensation ser ud til at blive.

Teknisk direktør Henrik Christensen fremhæver, at forlængelsen af kontrakterne giver fremdrift i projektet.

»Det sikrer, at entreprenørerne kan komme i gang med de anlægsforberedende aktiviteter og geotekniske undersøgelser, som forligskredsen bag Femern-projektet gav grønt lys til tidligere på året,« siger han.

Næste milepæl for Femernprojektet bliver den tyske myndighedsgodkendelse, som både kan rumme gode og dårlige nyheder. Den ventes at lande inden årets udgang.

jakob.martini@finans.dk ,niels.sandoe@finans.dkFakta: Femern-forbindelsen

Opgradering af danske landanlæg bygges og betales af Danmark. Tunnel bygges og betales af Danmark. Tyske landanlæg bygges og betales af Tyskland.

Tunnelens længde: 18 km Byggeriet forventes i bedste fald færdigt: 2028 Forventet tilbagebetalingstid: 36 år Seneste officielle skøn for anlægsudgifter: Ca. 52,6 mia. kr.